-طراحی مجتمع تجاری-تفریحی با رویکرد طبیعت گرایی با تاکید بر سازواره های طبیعی

روش استفاده از فن‌کویل سقفی بانضمام دستگاه هوارسان تأمین کننده هوای تازه (سیستم توزیع)

این فن‌کویل‌ها که معمولا در مجاورت هال مرکزی و یا در محل ورودی هر فضا نصب می شوند دارای مشکلات تعمیرات شبکه لوله‌کشی مانند حالت قبل نبوده و در صورت بروز اشکال می‌توان با برداشتن قسمتی از سقف کاذب و بدون ایجاد لطمه به کف اتاق‌ها لوله را تعمیر نمود. سیستم کنترل فن‌کویل ها مانند حالت قبل می‌باشد. از مزایای دیگر آن عدم اشغال فضای اتاق توسط فن‌کویل‌ها است. به علت در دسترس نبودن فن‌کویل‌ها، افراد غیر متخصص از دست‌کاری به آن خودداری می‌نمایند و در نتیجه عمر فن‌کویل ها ، افراد غیر متخصص از دست کاری به آن خودداری می نمایند و در نتیجه عمر فن‌کویل‌ها افزایش می‌یابد. به منظور تأمین هوای تازه و رطوبت نسبی دلخواه فضاها در این حالت  بایستی از هوارسان‌های هوای تازه استفاده کرد.

روش استفاده از فن‌کویل کانالی (سیستم توزیع)

در این نوع فن‌کویل ها امکان استفاده از کانال‌کشی به سالن‌ها به راحتی میسر است، در نتیجه فن‌کویل را می‌توان در هر نقطه از ساختمان نصب نمود. معمولا یک دستگاه فن‌کویل کانالی به راحتی جواب‌گوی فضاهای کوچک کمتر از صد متر مربع می‌باشد. از اشکالات اساسی فن‌کویل کانالی بالا بودن صدای خروجی و عدم امکان کنترل صدا می باشد.

سیستم هوادهی با دستگاه‌های هوارسان (سیستم توزیع)

سیستم هواساز همراه با تجهیزات تولید سرما و گرما در دو مقوله از ترازبندی می‌شود.

هوا رسانی با حجم ثابت از نوع یک منطقه‌ای

هوا رسانی با حجم ثابت از نوع چند منطقه‌ای

هوارسان‌های یک یا چندمنطقه ای دارای ویژگی‌های زیر می‌باشند.

هوا ساز یک منطقه ای

فضاهای بزرگ به خصوص آنهایی که تعداد افراد زیادی را در خود جای می‌دهند به حجم فراوانی از هوای تازه نیاز دارند. به این جهت برای این گونه فضاها از سیستم هواساز استفاده می‌شود. در این سیستم، آب گرم با سرد به ترتیب از دیگ یا چیلر به دستگاه هواساز پمپ می‌شود. دستگاه مذکور به وسیله دمپرهای موتوری تنظیم هوا از طریق دریچه‌های مناسب روی دیوارهای اتاق هواساز هوای تازه را می‌گیرد. این دستگاه دارای متعلقاتی مانند جعبه مخلوط‌کن[1]، بخش فیلتراسیون، دمپر اتوماتیک، کویل جداگانه گرمایی و سرمایی و فن و بالاخره سنسورها و کنترلرهای مربوطه می باشد. هوای بازگشت توسط دریچه‌های ثابت دیواری یا سقفی از طریق کانال الوانیزه به جعبه مخلوط کن دستگاه هواساز وارد و در آن جا با یک نسبت معین با هوای تازه مخلوط شده و پس از فیلتراسیون از روی کویل‌های گرمایی و سرمایی گذشته و توسط فن وارد کانال های رفت سیستم می‌شود.

در کانال برگشت، سیستم حفاظت از آتش[2](FPS) نصب می‌شود تا در صورت گرم شدن بیش از حد معمول، دستگاه هواساز را خاموش سازد.

مزایای این سیستم عبارتند از:

امکان کنترل دما و رطوبت فضاهای مورد نظر، استفاده از یک سیتسم واحد برای گرمایش و سرمایش، امکان استفاده از هوای تازه، نبودن سر و صدا به علت نصب دستگاه در اتاق مخصوص.

معایب این سیستم عبارتند از:

هزینه بالا، احتیاج به نیروی متخصص جهت تعمیر و نگهداری دستگاه هواساز و تجهیزات مربوطه (به خصوص چیلر) و بالاخره نیاز به کانال‌کشی جهت رفت و برگشت هوا و درنتیجه تأثیر روی معماری ساختمان‌ها.

دانلود متن کامل پایان نامه مقطع ارشد معماری : طراحی مجتمع تجاریتفریحی با رویکرد طبیعت گرایی با تاکید بر سازواره های طبیعی

 

هواساز چندمنطقه‌ای

این سیستم در کلیات شبیه سیستم هواساز یک منطقه‌ای است با این تفاوت که کاربرد هواساز یک منطقه‌ای به یک فضا  منطقه گرمایی و سرمایی معین محدود می شود. هواساز چند منطقه‌ای را می‌توان برای فضاهای مختلفی که از نظر بارهای حرارتی و برودتی و درجه حرارت و رطوبت طراحی شده متفاوت هستند؛ به کار برد. در این سیستم با حذف فن‌کویل و شبکه لوله‌کشی آنها عمرسیستم  افزایش یافته و مشکلات اجرایی و نگهداری و تعمیرات نسبت به سیستم‌های قبلی به حداقل می‌رسد و به علت وجود یک سیستم کامل هوا و امکان کنترل رطوبت نسبی در تمام فصول مشکلاتی که از این نظر در سیستم اشاره شده در قبل وجود داشت؛ منفی می‌گردد همچنین هیچ یک از سطوح داخل ساختمان اشغال نمی‌شود، ولی بیشتر از سیستم فن‌کویل به افزایش ارتفاع ساختمان نیاز است. همچنین به جای انتخاب هوارسان‌های متعدد می‌توان با انتخاب هوارسان‌های چند منطقه ای، هوای فضاهایی را که دارای  شرایط مشترک نمی باشند، به صورت جداگانه کنترل نمود

  • سیستم‌های پیشنهادی برای فضاهای تجاری

معیارهای عمومی[3]

برای کاربرد صحیح تجهیزات باید از نوع فعالیت، ساعات حضور کارکنان، مشخصه‌های فیزیکی ساختمان و طرح روشنایی آگاهی یافت. عوامل زیر نیز باید در نظر گرفته شوند:

– توان الکتریکی

– امکان تخلیه وجابه جایی تجهیزات

– منابع تأمین گرمایش (گاز، گازوئیل، برق، بخار، آب گرم)

– ملاحظات و محدودیت‌های سازه ساختمان

– منابع تأمین سرمایش

– مقررات و استانداردهای ساختمانی

– بارهای داخلی تهویه مطبوع

– امکان تأمین هوای تازه مورد نیاز

– بازشوهای موجود در بام و دیوار، جهت عبور کانال هوای تازه

– تعداد بازشوهای محوطه فروش

– جهت جغرافیایی ساختمان

معمولا انتخاب و طراحی سیستم‌های HVAC[4] برای فروشگاه‌های کوچک، بیشتر متأثر از جنبه‌های اقتصادی است. در فروشگاه‌های  کوچک ، سرمایه‌گذاری اولیه عامل تعیین کننده می باشد؛ ولی در فروشگاه‌های بزرگ‌تر باید هزینه‌های بهره‌برداری و مقررات را نیز در نظر گرفت.

 

فروشگاه‌های کوچک

در بسیاری از فروشگاه‌های کوچک، مساحت ویترین شیشه‌های خارجی زیاد بوده و باعث افزایش بار گرمایش در زمستان و بار سرمایش در تابستان خواهد شد. در این گونه کاربری‌ها غالباً مقدار حرارت محسوس بیشتر از حرارت نهان است.درمناطق سرد می‌توان درمحل‌های ورودی به فروشگاه از گرم‌کن استفاده کرد. استفاده از چند دستگاه با ظرفیت کم برای تهویه مطبوع فروشگاه‌های کوچک مناسب‌تر است، زیرا علاوه بر حذف کانال‌کشی، در صورت از کار افتادن یک دستگاه، شرایط آسایش نسبتاً تامین خواهد شد. پیشنهاد می‌شود در این گونه کاربری‌ها از پمپ حرارتی[5] استفاده شود، زیرا سرمایه‌گذاری اولیه آنها کم و قابلیت انطباق آنها با تغییر بار فروشگاه سریع است. بنابراین قبل از انتخاب، باید شرایط طراحی در زمستان، مقدار برق مصرفی و هزینه‌های بهره‌برداری از این سیستم را با سایر سیستم‌های متداول مقایسه نمود.

اگرچه برای تهویه مطبوع مغازه‌های کوچک می‌توان از پکیج‌هایی با کندانسور آبی[6]، به دلیل کاراتر و اقتصادی‌تر بودن‌آنها استفاده کرد؛ ولی چون از آب شهر برای کندانسور آنها نمی‌توان استفاده نمود؛ ضرورت دارد حتماً برج خنک کن نیز در پروژه پیش‌بینی گردد.

توزیع هوا[7]

چون فشار استاتیک خارجی تجهیزات تهویه مطبوع مورد استفاده مغازه‌های کوچک، محدود و کم می‌باشد؛ بنابراین در طراحی کانال‌ها باید مقدار اصطکاک را کم در نظر گرفت. برای توازن جریان هوا در کانال‌ها باید به تعداد لازم دمپر [8] درنظر گرفته شود. این دمپرها باید در مسیر کانال‌های هوای برگشت و هوای تازه نصب شوند تا بتوان مقدار هوای تازه و هوای برگشت را تنظیم کرد. برای اطمینان از صحت مقدار جریان هوا در درون کانال‌های انشعابی، باید در محل انشعاب گیری، دمپرهای تنظیم کننده حجم هوا نصب گردد.

سیستم کنترل[9]

سیستم‌های کنترل فروشگاه‌های کوچک باید در عین کارار بودن، تا حد امکان ساده باشند. لوازم کنترل پکیچ‌ها عموما توسط سازنده نصب می‌گردد. بر روی دهانه مکش هوای تازه باید دمپرخودکار نصب شود تا در هنگام خاموش بودن بازن، هوای تازهوارد دستگاه نگردد. با استفاده از کنترل کننده‌های زمانی می‌توان ازکار کردن دستگاه‌های HVAC  در ساعات بسته بودن مغازه‌ها جلوگیری و در مصرف انرژی صرفه جویی کرد (کاشانی حصار، 166:1385) .

در بسیاری از مناطق با استفاده از سیستم صرفه‌جو[10] می‌توان هزینه‌های بهره‌برداری را کاهش داد. عایق کردن سطوح خارجی ساختمان علاوه بر کاهش هزینه‌های مصرف انرژی، موجب خواهد شد در برخی موارد اندازه ظرفیت تجهیزات تهویه مطبوع مورد نیاز نیز کاهش یابد.

[1] – Mixing Box

[2] -Fire protection Sensor

[3] -General criteria

[4] – Heating Ventilating and Air conditioning

[5] – Heat pump

[6] – water cooled unitary equipment

[7] – Air distribution

[8] – Damper

[9] – Control system